Wij delen graag onze kennis. Daarom schrijven we regelmatig een blogpost, speciaal voor jou.

aroma communicatie blog

Opinie: Deze vraag is gevaarlijker dan het coronavirus

-category
replace me
In volle viruskoorts zouden we bijna vergeten dat er zich ook een hoop positieve dingen verspreiden in onze maatschappij vandaag: twee mannen gaven elkaar vol enthousiasme het jawoord in Blind Getrouwd terwijl fans al hun geld op het duo inzetten, het campagnebeeld voor de #BasicZ unisex collectie bij Zeeman siert het Vlaamse straatbeeld en de Zerotypes van Zalando moedigen iedereen aan om ‘free to be’ te zijn. Maar niet iedereen is daar even blij mee.

The magic happens outside your comfort zone

Zo zorgt een tweet van Theo Francken weer voor heel wat ophef. Mijn vinger werd stram van het scrollen door de negatieve reacties. Een bloemlezing: ‘Theo slaat opnieuw de nagel op de kop, en een geluk dat een overgrote meerderheid zijn standpunt deelt’, ‘Omdat tegenwoordig alles maar kan, wil niet zeggen dat het daarom normaal is!’ 'Allemaal eenheidsworst' of ‘Mag er nog verschil zijn tussen mannen en vrouwen?'. Natuurlijk mag dat. We zijn immers biologisch fundamenteel verschillend. Maar we moeten wel dezelfde kansen krijgen. En daar wringt het schoentje. Fotografe Maxine Stevens verwoordde het mooi in haar post over hoe een grote speler als Jobat lacht met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De bewuste artikels zijn ondertussen gelukkig wel offline gehaald.
Graag grijp ik even terug naar deze reactie: ‘Theo slaat opnieuw de nagel op de kop, en een geluk dat een overgrote meerderheid zijn standpunt deelt’. Omdat we nu eenmaal meer geneigd zijn om onze ontevredenheid te uiten dan iets de hemel in te prijzen en de algoritmes bovendien smullen van deze galspuwerij, stapelen de boze reacties zich op rond alles wat een beetje buiten de comfortzone ligt van de gemiddelde Vlaming. Zo voelen de roepers zich nog meer gesterkt in hun overtuiging. Want iedereen denkt er immers zo over. Waardoor de vraag van 1 miljoen rijst: is Vlaanderen hier wel klaar voor?!

Is Vlaanderen hier wel klaar voor?

Wat mij betreft is deze vraag gevaarlijker dan het coronavirus. Het is een vrijkaart voor onverschilligheid. De joker die kan worden ingezet wanneer iets ons uit die comfortzone haalt. In plaats van op de barricades te gaan staan, halen we onze schouders op en schudden we het hoofd. Ach, Vlaanderen is er nog niet klaar voor.
In plaats van op de barricades te gaan staan, halen we onze schouders op en schudden we het hoofd. Ach, Vlaanderen is er nog niet klaar voor.
Newsflash: als we blijven wachten om iets te ondernemen tot Vlaanderen er ‘klaar’ voor is, bevinden we onszelf in no time terug in de Middeleeuwen. Politicologe Karen Celis waarschuwt zelfs voor de anti-gelijksheids- en anti-genderbewegingen die op gang zijn gekomen en genderstudies afdoen als ideologie en brainwashing van studenten. Natuurlijk kunnen we die paar extremisten die vinden dat onderzoek naar ongelijkheden ronduit ‘gevaarlijk’ is, nooit overtuigen. Dat hoeft ook niet. Vrije meningsuiting betekent (helaas) dat iedereen zijn mening mag hebben. Maar het is wél belangrijk dat we onze samenleving niet verder polariseren door hen te laten denken dat de overgrote meerderheid die mening deelt.

Als zij het kan, kan ik het ook

We hoeven natuurlijk niet allemaal Alexandria Ocasio-Cortez te worden. In haar eentje schopte ze tegen het New Yorkse establishment en dat deed ze goed ook. Mede dankzij haar visueel sterke campagne won ze als underdog uit The Bronx de verkiezingen met maar liefst 78% van de stemmen. Ondertussen laat ze als parlementslid regelmatig en helder haar stem horen rond de immigratiepolitiek, strengere wapenwetten en klimaatbescherming. Denk je dat de VS daar klaar voor is?
Wat kan je dan wel doen? Hier citeer ik even Ghandi: When you lead by example, you create a picture of what's possible. People can look at you and say, "Well, if he can do it, I can do it." When you lead by example, you make it easy for others to follow you.
De enige manier waarop Vlaanderen ooit ergens klaar voor zal zijn, is als we heel wat zaken gaan normaliseren.
De enige manier waarop Vlaanderen ooit ergens klaar voor zal zijn, is als we heel wat zaken gaan normaliseren. En daar kunnen we enkel in slagen door mensen positief te inspireren. Door te tonen; ‘zo kan het ook’. Op die manier maak je het makkelijker voor anderen om je te volgen. Dus geef het goede voorbeeld. Breek de stilte. Gebruik je stem als wapen om positieve boodschappen te brengen en berichten rond diversiteit en verdraagzaamheid te bejubelen. Zelfs al zijn het soms ook maar marketingstrategieën als die van Zalando en Zeeman.

Ik bestreed al verschillende keren heel bewust zure reacties met liefdevolle antwoorden en door de vele likes en hartjes ben ik ervan overtuigd dat het wel goed komt. Als ik het kan, kan jij het ook.


#vlaanderenishierklaarvoor

Takeaways van deze blog
  • We zijn meer geneigd om onze ontevredenheid te uiten dan iets de hemel in te prijzen en de algoritmes smullen bovendien van deze galspuwerij
  • Het is belangrijk dat we onze samenleving niet verder polariseren door te zwijgen. Laat dus je stem horen
  • Geef het goede voorbeeld: het is de enige manier om mensen positief te inspirerenDeze blog werd geschreven door annick
Ze had ook best aagje kunnen heten, want ‘nieuwsgierig’ is haar middle name. Ze houdt van ontdekken en bijleren, zowel achter haar computer, uit een boek als in de buitenlucht. 
Als je op zoek bent naar een communicatiebureau dat duurzame oplossingen aanbiedt ben je bij aroma communicatie aan het juiste adres. Stel: je laat graag een huisstijl of bedrijfslogo ontwerpen door een grafisch ontwerpbureau. Of je zoekt iemand die kan helpen met je merknaam en positionering. Je wil misschien wel je reclameboodschap verspreiden door middel van advertenties of via je social media kanalen. Of je zou graag een website laten maken met een bedrijfsfilm of video opname. Neem dan contact met ons op. Wij zijn experts in marketingcommunicatie en nemen met veel plezier je visuele communicatie onder handen.