Wij delen graag onze kennis. Daarom schrijven we regelmatig een blogpost, speciaal voor jou.

aroma communicatie blog

Het ontstaan van het aroma-bos

-category
replace me

Op dit moment worden er in het Amazonewoud in Peru meer dan 200 bomen geplant in opdracht van aroma. In samenwerking met Go Forest kozen we voor geurige bomen: ons aroma-bos. In deze blogpost vertellen we je graag waarom we dit zo belangrijk vinden.

De massale ontbossing moet stoppen

De non-believers ten spijt; de wetenschap is helder en duidelijk: “If we are to avoid dangerous climate change and turn around the loss of nature, we must both halt deforestation and restore natural forests,” aldus William Baldwin-Cantello, directeur ‘nature-based solutions’ bij het WWF.

Sinds het jaar 2000 is er maar liefst 386 miljoen (!) hectare bos verdwenen. De belangrijkste oorzaak: commerciële landbouw. Een gebied zo groot als Frankrijk -59 miljoen hectare- werd opnieuw geplant. Dat is veel, maar lang niet genoeg natuurlijk.

foto landbouw in Amazonewoud door Sam Beebe op Flickr

Farming in the Amazon by Sam Beebe

Alle beetjes helpen

Omdat wij ons ervan bewust zijn dat onze activiteiten als communicatiebureau een ecologische voetafdruk nalaten, willen we die zo klein mogelijk houden. Op deze pagina lees je trouwens hoe wij maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2021 wilden we nog een stapje verder gaan. Net op dat moment kwamen we Sarah Parent van Go Forest tegen.

Go Forest hielp ons om de juiste bomen in het juiste gebied te planten. Met onze financiële inbreng kunnen we in Peru de meeste bomen kopen en planten en zo impact maken op één locatie en met uitbreiding op de hele wereld. Eén boom voor iedere dag dat we dit jaar mogen werken – elke dag dat een klant vertrouwen in ons heeft. Dat zijn er 233 in totaal. Toegegeven, het is geen gebied zo groot als Frankrijk maar alle beetjes helpen, toch?!

Aromatische bomen als katalysator

In het zuidoosten van Peru vind je de Rosewoodtree terug. Of beter gezegd: vond. Want door de wilde kap van rozenhoutbomen staat hij nu op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN. Deze boom is namelijk heel populair om z’n aromatische etherische oliën, die worden gebruikt in cosmetica. Denk parfums, shampoos, gezichtscrèmes … Bovendien werd er, om de her en der verspreide bomen toch te kunnen kappen, beroep gedaan op slavernij en uitbuiting.

Die plundering kunnen we omdraaien naar een katalysator voor zinvolle regeneratieve ontwikkeling. Door opnieuw her en der rosewoodbomen te planten (de bomen worden verspreid om de biodiversiteit te bevorderen) en deze op een verantwoorde manier te verzorgen, dragen we bij aan de productie van etherische olie uit rozenhout als een waardevol NTFP (non-timber forest product). Het merk Pacha Soap bijvoorbeeld, maakt hier gebruik van.

Go Forest bomen aroma

Zes maanden lang hebben onze bomen mogen groeien in de kwekerij en nu zijn ze klaar om de grond in te gaan. Toevallig reist onze contactpersoon van Go Forest deze week ook naar daar om het project te overzien. Ze werken momenteel ook hard aan een manier om alles heel gemakkelijk bij te houden via de nieuwste technologie. Op deze pagina kunnen we dan ook regelmatig updates plaatsen.

We bieden een aantrekkelijk alternatief waardoor we bijdragen aan:

 • de biodiversiteit door herstel van deze kostbare soort
 • eerlijke werkgelegenheid
 • zorgvuldig beheer
 • opleiding en sensibilisering van de plaatselijke landbouwers
 • behoud van aromatische oliën uit het regenwoud

Op deze manier werkt (een) aroma dus verbindend, maatschappelijk verantwoord en betrokken!

PS – gemakkelijk zelf bomen planten door een kleine aanpassing? Stel https://www.ecosia.org in als je standaard zoekmachine!


Of zelf samenwerken met Go Forest? Neem contact met hen op.

Wist je dat?
 • er jaarlijks zes keer de oppervlakte van België aan bossen verdwijnt?
 • naar schatting 28.000 levende soorten verdwijnen tegen eind dit jaar?
 • de helft van het regenwoud al verdwenen is?
  Deze blog werd geschreven door roel
  Door flexibel te zijn, continu te groeien en jezelf te verbeteren evolueer je. Als communicatieadviseur benadert roel dan ook graag elke situatie op z'n eigen, unieke manier.
  meer over Roel bekijk alle blogs van Roel

Als bewust en duurzaam communicatiebureau zijn wij op zoek naar partners die samen met ons willen werken aan een betere wereld. We verkennen samen met jou het verhaal én de mensen achter jouw organisatie. Dat vertalen we in de juiste merknaam of positionering door middel van storytelling. Of we ontwikkelen een huisstijl of bedrijfslogo dat jouw missie en waarden uitstraalt. Zoek je een grafisch ontwerpbureau dat jouw boodschap naar buiten brengt met duurzame tools? Ook dan ben je bij aroma communicatie aan het juiste adres.

Liever een website laten maken met een bedrijfsfilm of video voor op je social media kanalen? Ook online helpen we je graag op een bewuste manier verder. We bekijken graag samen met jou hoe we een positief verschil kunnen maken.